50 dkg (konzerv vagy fagyasztott) zöld spárga 1 evőkanál narancslé 4 tojás 2 tojássárgája 4 evőkanál tejszín néhány szál petrezselyem őrölt bors, só a sütéshez, vaj
ELKÉSZÍTÉS
A spárgákat feldaraboljuk, meghámozzuk, a fás végüket levágjuk. Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A spárgafejeket levágjuk, a felét félretesszük, a másik felét pedig a többi spárgával, a narancslével, 2 tojássárgával, sóval, borssal összeturmixoljuk. A pürét kivajazott cserépformákba öntjük, egy-egy tojást ütünk a közepükbe, és mindegyikre egy-egy evőkanál tejszínt csorgatunk. Sózzuk, borsozzuk, és vízfürdőbe állítva forró sütőbe toljuk, amíg a tojásfehérje megszilárdul. A formákat kivesszük a sütőből, és a félretett spárgafejekkel és petrezselyemmel díszítjük.
Variáció
A püré nemcsak spárgából készülhet, hanem zsenge sárgarépából, zöldborsóból, spenótból is.
A formákat vékonyra szeletelt főtt sonkával is kibélelhetjük
A kétféle répát meghámozzuk, a pórét és a zöldbabot megtisztítjuk. Minden zöldséget sós vízben külön-külön puhára főzünk, majd lecsöpögtetjük, és hideg vízzel leöblítjük. A zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a húslevesbe keverjük, és állni hagyjuk. Amikor már sűrű, néhány kiskanálnyit egy téglalap alakú forma aljára simítunk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Néhány szál tárkonyt, majd néhány zöldséget teszünk rá. Erre ismét aszpikot simítunk, majd újra hűtőbe tesszük a dermedésig. Amikor már megdermedt, a maradék zöldséggel és a tárkonnyal megrakjuk, és a maradék aszpikkal bevonjuk. Hűtőbe állítjuk. Tálaláskor salátalevelekkel kibélelt tálra borítjuk.
Fokhagymás-zöldfűszeres majonézt kínálunk hozzá.
*****
Brokkolileves rizzsel és tofuval
HOZZÁVALÓK:
20 dkg füstölt tofu 8 fafülgomba (szárított) 10 dkg hosszú szemű rizs 2 fej (kb. 90 dkg) brokkoli 4 zellerszár 1,2 liter zöldségleves (leveskockából) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tofut apró kockákra vágjuk. A gombát 30 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Csak a kalapokat használjuk, melyeket hosszú, vékony szeletekre vágunk. A rizst megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a vastag szárakat kivágjuk. A zellerszárak fás részeit levágjuk, a szárakat felkarikázzuk. A zöldséglevesbe tesszük a brokkolit, a gombaszeleteket, a zellerkarikákat, és sóval, borssal ízesítjük, majd felforraljuk. Beletesszük a rizst, és készre főzzük. A tofukockákkal megszórva tálaljuk.
Tofut, füstölt tofut és fafülgombát az ázsiai boltokban és a szupermarketekben szerezhetünk be.
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forró vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A paradicsomot robotgépben pürésítjük 10 dkg brokkolival, 1 evőkanál petrezselyemmel, sóval, borssal. Serpenyőbe öntjük, és 5 percig kevergetve forraljuk. Egy másik serpenyőben, kevés olajban néhány perc alatt megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, az egészben hagyott pirospaprikát. Hozzákeverjük a brokkolis mixet, összeforgatjuk a tésztával, a maradék brokkolirózsákkal, a félbevágott paradicsomokkal, majd kivesszük a paprikát, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és tálaljuk. Bármilyen hús mellé adhatjuk köretként.
Variáció
Különleges ízeket érhetünk el, ha a paradicsomot 5 dkg nagy szemű, langyos vízben kiáztatott mazsolával helyettesítjük.
*****
Brokkolis quiche
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
A tésztához 25 dkg liszt csipetnyi só 12,5 dkg vaj
A töltelékhez 60 dkg brokkoli 4 tojás 2-2 dl tejszín és tej 10 dkg reszelt ementáli sajt szerecsendió őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük (blansírozzuk). Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkolirózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.
Jó tudni
A szerecsendió nagyon aromás fűszer, csak kevés kell belőle!
*****
Burgonyatorta
HOZZÁVALÓK:
50 dkg fagyasztott leveles tészta 1,5 kg burgonya 1 fej vöröshagyma 1 tojás 2 dl tejföl szerecsendió őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát felengedjük, és a felét tortaformába nyomkodjuk, de a szélén hagyunk egy keveset. A meghámozott burgonyát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. Váltakozva a kibélelt formába rétegezzük, közben fűszerezzük. Visszahajtjuk rá a tészta szélét, és befedjük vele a krumplit, a széleit jól összenyomkodjuk. A közepére lyukat vájunk "kéménynek", amelyen a gőz eltávozhat. Tojásfehérjével ráragasztjuk a maradék leveles tésztából kivágott mintákat a tortára, majd átkenjük az egészet tojássárgájával. Közepesen meleg (190 fokos) sütőben másfél óráig sütjük. Ha nagyon pirulna, fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával. 10 perccel a sütés befejezése előtt tejfölt öntünk a "kéménybe". Melegen tálaljuk, salátát adunk mellé körítésnek.
*****
Céklatorta
HOZZÁVALÓK:
A tésztához 25 dkg liszt 12,5 dkg vaj csipetnyi só 1 dl víz
Előző nap vagy 2-3 órával az elkészítés előtt gyorsan összeállítjuk a tésztát: a lisztet, a darabokra vágott vajjal összegyúrjuk. Hozzáadjuk a sót, és annyi vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 2-3 óráig állni hagyjuk. A meghámozott, felszeletelt céklát 10 percig lobogó vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A zúzott fokhagymát és a céklát az olajban 6-7 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a ricottát. Hozzáadjuk az előzőleg felvert tojásokat, a felkockázott sonkát, és sóval, borssal fűszerezzük. Kerek gyümölcstortaformát kivajazunk, a tésztát a forma méretére nyújtjuk, a formába simítjuk, majd rákenjük a céklát. Meleg sütőben megsütjük.
*****
Cseresznyeleves
HOZZÁVALÓK:
1 kg cseresznye 20 dkg cukor 2,5 dl víz csipetnyi őrölt fahéj 1 kávéskanál kukoricakeményítő
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot a vízben oldódásig keverjük, majd a fahéjat is hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a kimagozott cseresznyét, és puhára főzzük. A kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben simára keverjük, majd a cseresznyéhez adjuk, és összeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az étkezés végén kínáljuk.
Variáció
Elzászi módra, vörösborral is készíthetjük: a cseresznyét fele-fele arányú vízbe és borba keverjük, cukorral, sóval ízesítjük, és kevés borssal megszórjuk. A tányérokba pirítósszeleteket teszünk, erre öntjük a levest.